Ambedkar

Dr Bhimrao Ramji Ambedkar 
född 14 april 1891, död 6 december 1956

Dr Ambedkar var en av de mest betydande och framstående personerna på 1900-talet, jämförbar med personer som Nelson Mandela och Martin Luther King. Historien om hans levnad är historien om hur utomordentlig talang och karaktärsstyrka lyckades överbrygga några av de största hinder ett orättfärdigt och förtryckande samhälle någonsin ställt i vägen för en enskild människa. Han föddes som kastlös och oberörbar. Som sådan skulle han ha kläder som andra begagnat före honom och slängt, äta sina högre kastherrars matrester, vara undergiven och lydig samt acceptera sin lott som ett välförtjänt straff för gärningar begångna i ett tidigare liv.

En pionjär för kvinnors och daliters (oberörbara) rättigheter med en radikal och inspirerande vision för Indien. Dr Ambedkar var arkitekten bakom Indiens konstitution som antogs 1949, vilken bl a avskaffade kastsystemet samt Indiens första justitieminister. Han konverterade till buddhismen 14 oktober 1956 tillsammans med ca 400 000 anhängare, de närmaste åren efter sin konvertering växte antalet till flera miljoner som följde sin store ledares exempel och avsade sig hinduismen. Dr Ambedkar dog endast 7 veckor efter konverteringen men betraktas fortfarande som en ledande person i dagens Indien av många.

”Jag mäter ett samhälle utifrån den grad av framsteg som kvinnor har uppnått”.

”En stor man skiljer sig från en framstående genom att han är redo att vara samhällets tjänare”.

”Människor är dödliga, så är det också med idéer. En idé behöver spridas, en växt behöver vattnas. Annars vissnar och dör båda ”.

”Jag försäkrar er högtidligen”, sa han, ”att även om jag föddes som hindu, kommer jag inte att dö som hindu”

”Buddhismen är den enda religion som bygger på etiska principer och som lär oss arbeta för den vanliga människans välfärd.”

Några fakta om Dr Ambedkar:

  • Columbia University gjorde en lista över världens 100 bästa forskare 2004 och först på listan var Dr Ambedkar.
  • I London School of Economics avslutade Dr Ambedkar åtta års studier på bara 2 år och 3 månader. För detta studerade han 21 timmar om dagen.
  • Dr Ambedkar är den första och enda person i världen som har fått en doktorsexamen med namnet ”Doctor All Science” från London School of Economics. Många intelligenta studenter har försökt det, men ingen har lyckats.
  • Baserat på en världsomspännande undersökning som heter ”The Makers of the Universe” gjordes en lista över de 100 främsta humanisterna under de senaste tusen åren av Oxford University. Det fjärde namnet på den listan var Dr Ambedkar.
  • Hans privata bibliotek, ”Rajgirh”, var världens största och bestod av mer än 50 000 böcker.
  • Han var extremt kunnig i mängder av ämnen, hade djup kunskap om nio språk som hindi, pali, sanskrit, engelska, franska, tyska, marathiska, persiska och gujarati.
  • Mahant Veer Chandramani, buddhistmunken som initierade Dr Ambedkar, kallade honom ”den moderna tidens Buddha”
  • På World Buddhist Council 1954 som hölls i Katmandu, Nepal, blev Dr  Ambedkar utnämnd till en Bodhisattva.
  • På målningar och statyer föreställande Buddha brukar hans ögon vara slutna, men Dr Ambedkar som också var en duktig konstnär, gjorde en målning med Buddhas ögon öppna.
  • Hans födelsedag, den 14 april, är en allmän helgdag i en del av Indiens delstater. Dagen heter officiellt Ambedkar Jayanti.

Utanför parlamentshuset i Delhi står en staty av en kraftig, äldre man, klädd i kostym och med glasögon. Mannen är drygt 4,5 meter, under vänster arm har han en stor bok, medan höger arm sträcks ut i sin fulla längd och pekfingret visar mot parlamentshuset. Statyn föreställer Bhimrao Ramji Ambedkar, justitieminister i Indiens första självständiga regering mellan åren 1946 och 1951. Dr Ambedkar pekar på parlamentshuset för det var där som han år 1948 lade fram sitt författningsförslag inför Konstitutionsutskottet, där det ett år senare blev antaget. Allt sedan dess är det där som landets lagar stiftas med dessa principer som grund…

Fullständig beskrivning finns under Om buddhismen.