Russinövningen

images (7)

 

Ta fram ett russin. Under en stund ska du nu föreställa dig att du aldrig någonsin har sett något liknande. Försök föreställa dig att du just har landat med ett rymdskepp, från planeten Alfa32, och att det är första gången du kommer i kontakt med ett föremål som detta russin.
Gör så här:
— Ta ”föremålet” och håll det i handflatan, eller mellan tummen och pekfingret.
— Koncentrera dig på att studera det.
— Se på det mycket noggrant. Tänk på att du aldrig har sett något liknande tidigare, och du undrar verkligen vad det är.
— Rulla det mellan fingrarna.
— Undersök ytan med hjälp av fingertopparnas känsel.
— Studera ljusskiftningarna – se var ljuset speglar sig… och de mörkare groparna och vecken.
— Låt dina ögon undersöka varje del av föremålet.
— Om det dyker upp tankar som ”vilken konstig sak jag håller på med” eller ”vad är meningen med detta” eller ”jag gillar inte det här” – så notera bara tankarna och låt dem vara just de tankar som de är – och för tillbaka din uppmärksamhet på föremålet.
— För nu föremålet nära näsan, och se om du kan känna någon doft. Vid varje andetag känner du efter om det kommer med någon doft från föremålet.
— Och så tar du ännu en titt på det.
— För nu sakta föremålet till din mun, samtidigt som du noterar hur din hand och arm vet exakt vart de ska föra föremålet.
— Placera föremålet försiktigt i din mun. Notera hur det känns, utan att bita i det, bara undersöka känslan av att ha det i din mun.
— När du känner dig klar, ta ett bett i det och notera vilka smaker som frigörs.
— Tugga sakta… notera hur saliven ökar i munnen… och hur föremålet förändras i konsistensen.
— Sen när du känner dig redo att svälja det, notera om du först kan upptäcka själva impulsen att svälja det, så att du märker det till och med INNAN du faktiskt sväljer det.
— Och till slut, se om du kan följa föremålet när du sväljer det, känslan av hur det rör sig ned genom halsen, till magen – och försök lägga märke känslan av att din kropp just nu blivit ett russin tyngre.

Övningen är hämtad från boken Full Catastrophe Living av Jon Kabat-Zinn (2001)