Att hejda sig

images (3)

 

Nedan hittar du exempel på att hejda en vaneimpuls – till exempel att ta en godisbit fast man egentligen skulle vilja minska på godisätandet. Principen kan även användas för att stanna upp i andra situationer då man vill eller behöver hejda sig själv.
Närhelst du känner ett sug efter eller en impuls att göra något som du ”egentligen” inte vill, prova att hantera situationen på följande sätt:

Gör så här:

  • Ta ett djupt andetag och slappna av och vila en stund i situationen. Betrakta stilla just detta ögonblick utan att på något sätt försöka förändra det.
  • Lägg din uppmärksamhet på känslan i kroppen. Observera bara känslan av suget eller impulsen att ta den där godbiten eller vad det nu är din impuls vill leda dig till. Låt den finnas där – sätt gärna ord på känslan: ”nu känner jag mig otroligt sugen på att …”.
  • Observera din känsla och dina tankar utan analysera eller värdera dem. Acceptera saker och ting som de är – låt känslan och tankarna finnas där utan att följa med i dem eller agera på dem.
  • Uppmärksamma om du känner någon annan speciell känsla i situationen – kan du lägga märke till om du är orolig, stressad, irriterad eller nedstämd? Låt då endast känslan finnas där och se på den på samma sätt.
  • Föreställ dig att känslorna och ditt sug är något du kan hålla i handen. Se på dem och låt dem finnas där en stund. Släpp sedan taget om dem – föreställ dig att du öppnar din hand och blåser i väg dem som fröna på en maskros.
  • Förflytta sedan din uppmärksamhet till det du gjorde i stunden – gå vidare med din dag.                                      Okänd källa (taget från internet)